Meer Team Effectiviteit? Bouw Kleurrijke Teams met drijfveren
Theoretisch weten wij dat de beste teams uit mensen bestaan met verschillende persoonlijkheden en verschillende vaardigheden, die elkaar aanvullen
- Je hebt actiegerichte teamleden nodig, die aan een half woord genoeg hebben om aan de slag te gaan.
- Daarnaast heb je ook teamleden nodig die de kern van de zaak willen onderzoeken en analyseren. Zij willen vooral geen overhaaste beslissingen nemen, en tot actie overgaan.
Deze twee typen teamleden houden het team in balans. Je hebt mensen nodig die actie stimuleren, en anderen die corrigeren en afremmen.
Ratio vs. Emotie
Rationeel klopt het: we hebben verschillende persoonlijkheden in een team nodig. Emotioneel kan het echter uit de hand lopen. Deze twee types kunnen op elkaars allergieën gaan werken, waardoor zij een antipathie voor elkaar gaan creëren. Om het drama compleet te maken, heb je naast de twee beschreven persoonlijkheden, nog vele andere types.
Door de drijfverenanalyse, breng je in kaart wat mensen drijft in hun gedrag; in hun werk.
Je kunt daardoor achterhalen wat mensen in hun communicatie nodig hebben, wat hen beweegt, wat hen stimuleert of frustreert, wat hen energie oplevert in hun werk, of wat juist energie opslokt.
De drijfveren analyse met Profile Dynamics© onderscheidt zeven profielen .
- Sommige teamleden zijn gefocust op informatie, en willen de kern van de zaak analyseren, begrijpen en doorgronden (Geel).
- Anderen zijn primair gefocust op de sociale relaties, willen harmonie, willen samen in overleg zaken bespreken en beslissingen nemen (Groen).
- Weer andere teamleden willen meer duidelijkheid en zekerheid door structuur en procedures (Blauw) terwijl
- anderen vooral actie willen, zelf beslissingen willen nemen, confronterend zijn en juist zo min mogelijk gehinderd willen worden door structuur (rood).
- Deze staan soms lijnrecht tegenover anderen die veiligheid en geborgenheid (Paars) willen en een thuisgevoel nodig hebben.
- Anderen zijn meer relativerend, en kijken naar het geheel (Holistisch).
- Tenslotte heb je de meer doel– en resultaatgerichte teamleden, die vooral oog hebben voor de prestaties die zij en anderen leveren (oranje).
De zaken liggen bovendien nog gecompliceerder, omdat bij elk teamlid niet één drijfveer, maar een paar drijfveren dominant zijn. Daarnaast is de mate waarin iemand scoort met elke drijfveer van belang.
Een teamlid kan dus bijvoorbeeld met dezelfde drie drijfveren hoog scoren, maar ander gedrag vertonen, omdat de drijfveren op een andere manier hoog scoren. Een teamlid met een profiel waarin hij met Rood (36%) het hoogste scoort en daarna Geel (24%) en vervolgens met oranje (19%) is anders in zijn gedrag dan een ander teamlid dat eerst met Rood (59%) scoort, en vervolgens met Oranje (29%) en Geel (32%).
Potentiele bron van conflict
Terwijl elk profiel zijn kwaliteiten en specifieke bijdrage levert aan het team, is er ook een potentiele bron van conflict, vooral als de teamleden in hun gedrag doorschieten.
Daarnaast is hun perceptie van endere ‘gekleurd’. De ene teamlid krijgt dan een aversie tegen iemand met andere drijfveren.
Een actie- en doelgerichte persoon (rood/oranje) kan geïrriteerd raken omdat anderen – in zijn ogen – teveel praten en te weinig actie nemen.
Andersom vindt het blauw/paarse teamlid het rood/oranje teamlid te impulsief, en degene die niet goed nadenkt voordat hij doet.
In deze schema kun je het verschil in perceptie zien tussen de verschillende profielen.
We hebben ook een schema met de profielen, de kwaliteiten, de specifieke bijdragen aan de teams en het excessief gedrag.
Mail ons als je interesse hebt in deze schema: marvin@essentialbi.nl)
Leiding geven aan een kleurrijke groep
De eerste en voornaamste taak van de leider is dat de teamleden elkaar leren begrijpen: dus snappen wat hen en hun collega teamleden drijft in hun gedrag. Het persoonlijkheidsprofiel is niet goed of fout, dus je hoeft niet over mensen te oordelen.
Mijn ervaring is dat als mensen inzicht krijgen in de dieperliggende oorzaken van het gedrag van de ander, dat zij meer begrip en respect voor elkaar krijgen. Je brengt meer geduld op voor een ander, omdat je snapt wat de ander drijft en wat hij of zij van binnen wil.
Aan de andere kant kun je ook sneller de ander afremmen als hij in zijn excessief gedrag dreigt te vervallen. Je houdt elkaar dan in evenwicht.
Doen wat bij je past
Je kunt ook teamrollen beter verdelen naargelang de ‘kleur’ die iemand heeft.
- Commercieel getinte rollen en het opstarten van projecten, kun je beter toevertrouwen aan teamleden met een hoog percentage rood en oranje in hun profiel.
- Analytische klussen, rekenwerk, boekhouden en spreadsheets zijn beter in handen van mensen met een hoog percentage geel of blauw in hun profiel.
- Teamleden met een hoog percentage groen of paars in hun profiel, helpen de onderlinge band en relaties te verstevigen, en houden rekening met de menselijk maat. Wat vooral nodig is in turbulente en roerige tijden.
Visuals @Amygdala BV