Profile Dynamics & Leiderschap: inspireer je jouw team, of rem je deze af?
Versterk je kwaliteiten en kracht. Vermijd je valkuilen.
Herken je dit?
Als managementteamlid kan Robert zijn collega-teamleden kritisch uitdagen. Zijn collegaâs zijn hierdoor scherper en effectiever als manager. Hun impact op het bedrijf is dan ook beter.
Robert kan echter doorschieten in dit gedrag. Door elk nieuw idee kritisch te bevragen, compliceert hij zaken onnodig, en belandt het gehele managementteam in oeverloze discussies. Het MT verliest hierdoor aan daadkracht en actie. Visie, vernieuwing en verbeteringen komen niet echt van de grond.
Karel voelt meteen aan hoe de onderlinge sfeer is, en speelt hier intuĂŻtief op in. Hij is een topexpert in het de-escaleren van conflicten.
Hij schiet hier weleens in door. Door steeds de harmonie en de lieve vrede te willen bewaren, spreekt het managementteam belangentegenstellingen niet uit. Directe feedback wordt steeds afgezwakt en gesust. Meningsverschillen worden niet uitgesproken. Door het uitblijven van de âstormingâ fase, blijft verdieping in de teamontwikkeling uit.
In haar drang om zekerheden in te bouwen, wil Petra bij alle mogelijke scenarioâs alle knelpunten en problemen uitdiepen. Bij elk potentieel probleem worden minstens drie oplossingen bedacht. Hierdoor krijgt het managementteam grip op onzekerheid.
Petra schiet echter door in haar neiging om de onzekerheid te managen. Hierdoor belemmert haar gedrag tempo en daadkracht.
Martin belichaamt de energieke, enthousiaste Go Getter. Zijn lijfspreuken zijn âmouwen opstropenâ en âniet lullen maar poetsenâ. Als aanjager prikkelt hij door zijn enthousiasme en daadkracht mensen en teams tot actie. Het MT blijft niet in discussie en analyse steken, maar hakt knopen door en initieert nieuwe projecten.
Martin kan ook heel impulsief zijn, en volgt te vaak zijn ingevingen. Hij wordt dan een ongeleid projectiel, dat door zijn collegaâs en teamleden niet te volgen is.
In al deze gevallen hebben de managementteamleden open en eerlijk feedback gekregen op hun optreden, en vooral op hun excessieve gedrag.
Terwijl zij beter weten, schieten zij toch nog door in hun kwaliteiten, en belanden steeds weer in hun valkuil.
Hoe je kwaliteiten tot valkuilen worden
Deze voorbeelden geven aan hoe je vanuit je kwaliteiten en kracht als manager kan doorschieten in excessief en ongewenst gedrag.
Door feedback herken je het ongewenste gedrag, neem je er verantwoordelijkheid voor, en schuif je de âschuldâ niet af op externe situaties of je collegaâs.
Maar hoe zorg je dat je op tijd op de rem trapt? Te vaak schiet je door in je valkuil. Voordat je het door hebt.
Door inzicht in wat jouw gedrag van binnenuit drijft, blijf je handelen vanuit je kwaliteiten, en schiet je steeds minder door in je excessieve gedrag. Profile Dynamics geeft een gedegen inzicht in je gedrag, je kwaliteiten en valkuilen.
Wat drijft je van binnenuit?
Wil je steeds vernieuwing? Zelf bepalen welke beslissing je neemt? Ben je ordelijk en gestructureerd? Kun je nauwelijks wachten om actie te nemen, en ben je heel daadkrachtig? Of wil je het âoude en vertrouwdeâ blijven behouden? Streef je steeds naar harmonie en groepsbinding?
We worden als mens van binnenuit gedreven in ons gedrag. Onbewust. Want zonder er diep bij na te denken, heb je al gereageerd. Voordat je het door hebt, heb je al gehandeld.
Met Profile Dynamics onderscheid je de verschillende drijfveren. Zonder oordeel:Â âgoedâ of âfoutâ. Elke drijfveer heeft zijn kracht en kwaliteiten, maar ook zijn excessieve gedrag en valkuilen.
Welke drijfveren zijn effectief in welke werkomgeving?
De uitdagingen, eisen en behoeftes van de werkomgeving bepalen of bepaalde type leiderschapsgedrag en drijfveren effectief zijn. Een Groene (lees relatiegerichte) leider kan heel goed zijn voor de onderlinge relaties en sfeer in een Groen (mensgericht) team, maar ineffectief als dat team daadkrachtig en actiegericht moet zijn om te overleven.
Een Oranje (resultaatgerichte) en Rode (actiegerichte) manager van een verkoopteam in de snel veranderende telecomsector – waar de top 10 spelers elk kwartaal van plaats wisselen – kan zijn overwegend Rode team effectief aanjagen, als dat zijn aandeel moet veroveren in een markt met zware concurrentie. Hij zal weinig effectief zijn bij het leiden van een klantenservice, waarbij regels en procedures essentieel zijn om op een gestructureerde (Blauwe) manier vragen en klachten van klanten op een relatiegerichte (Groene) manier af te handelen.
Jouw leiderschapsgedrag wordt bepaald door hoe hoog je scoort op elke drijfveer, en de combinatie van je drie belangrijkste drijfveren.
De drijfveren vanuit Profile Dynamics
Drijfveer: resultaatgericht, competitie, uitdaging. Je krijgt energie van nieuwe uitdagingen, en wilt graag winnen. Deze kwaliteit helpt jouw team te focussen en door te zetten.
Schiet je hierin door, dan zet je jezelf en anderen onder druk. Je vraagt veel meer van jezelf en anderen dan geleverd kan worden. Je loopt niet voor de troepen uit, maar bent soms te snel de hoek om, waardoor anderen je niet (meer) kunnen volgen. Je kunt ongewild âhaantjesgedragâ vertonen. (Oranje drijfveer)
Drijfveer: actie, lef, daadkracht en tempo. Deze leiderschapskwaliteiten helpen jou en je team om knopen door te hakken, actie te nemen, en niet te blijven steken in (onnodige) analyses.
Schiet je hierin door, dan word je impulsief. Je gaat anderen overrompelen en âdwingenâ om standpunten in te nemen. (Rode drijfveer)
Drijfveer: analyse, vernieuwing en inventiviteit. Je helpt complexe zaken doorgronden, en brengt vernieuwing en creativiteit mee. Je valkuil is wel dat je zaken te veel compliceert, kritische vragen blijft stellen om âallesâ te weten en steeds met nieuwe opties en mogelijkheden komt. Niets is goed genoeg: het kan altijd beter. (Gele drijfveer)
Deze drie drijfveren zijn âikâ-gedreven kleuren. Je toetst vooral vanuit je innerlijke referentiekader wat âgoedâ of âniet goedâ is, voordat je jouw beweegredenen afstemt op je wat je team hiervan vindt.
Drijfveer: veiligheid en geborgenheid. Deze leiders hechten veel waarde aan het team of de organisatie waar zij onderdeel van uitmaken. Je hecht veel waarde aan wat je samen hebt opgebouwd zoals tradities, rituelen, de manier van omgaan met elkaar en de eigen identiteit. Je wilt veiligheid, geborgenheid en onderlinge verbondenheid bieden voor je team. Daarin zit ook je valkuil: je wilt het âoude, vertrouwdeâ behouden, en wantrouwt vernieuwing daarom snel. (Paarse drijfveer)
Drijfveer: orde, zekerheid en ordelijkheid. Als leider zorg je dat het werk zorgvuldig, secuur en betrouwbaar uitgevoerd wordt, door structuur en duidelijkheid te bieden. Je biedt orde en houvast in de steeds veranderende omgeving. Het team weet duidelijk wat verwacht wordt.
Schiet je hierin door, dan worden regels en procedures doel in plaats van middel. Overmatige regels en de fameuze âpaarse krokodilâ liggen dan op de loer. (Blauwe drijfveer)
Drijfveer: harmonie, sfeer en sociale binding. Je bent gevoelig voor sfeer. Je hebt âintuĂŻtiefâ door als er geen klik is, of als er conflicten sluimeren. Je leeft je gemakkelijk in anderen in, en voelt precies aan wat je moet doen om aan te sluiten bij anderen. Je bent goed in het creĂ«ren van harmonie en sfeer, je versterkt verbinding tussen mensen. Schiet je hierin door, dan wil je â koste wat kost – de lieve vrede bewaren. Je vermijdt liever stevige meningsverschillen, dan dat je ze aangaat. Je geeft niet snel stevige feedback. (Groene drijfveer)
Drijfveer: relativering, eenvoud, holistisch. Deze leiders zijn vaak sterk maatschappijbewust. Duurzaamheid wordt door hen niet met de mond beleden, maar zit in hun DNA. Zij maken zich niet al te veel zorgen over de alledaagse (werk)drukte en tegenslagen: âdat hoort erbijâ. Hierdoor zijn zij relativerend, zijn niet snel van hun stuk gebracht, en halen de druk van de ketel. Zij zien zich als onderdeel van een groot geheel: âIk ben maar een klein radertje in het hele systeemâ.
Als je hierin doorschiet, kan je trekken van laissez-faire vertonen, wat anderen opvatten als âlaat maar waaienâ gedrag. Volgens jou komt alles uiteindelijk op zijn pootjes terecht. Het systeem herstelt zichzelf wel. (Turquoise drijfveer)
Deze vier drijfveren zijn âwijâ-gedreven, omgevingsgerichte kleuren. Je oriĂ«nteert je eerst en vooral op wat je omgeving, wat het team belangrijk vindt, en toetst dat aan je eigen beweegreden.
Deze beschrijving van de verschillende drijfveren kan je een eerste indicatie geven van wat jouw belangrijkste drijfveren zijn.
Dat is echter niet het gehele plaatje. Want juist de combinatie van je twee tot drie belangrijkste drijfveren, en ook hoe sterk je op deze drijfveren scoort, en ten slotte in welke volgorde ze staan, bepaalt in sterke mate je gedrag.
Een leider die primair hoog scoort op Rood (actie, daadkracht), vervolgens hoog op Groen (relatiegericht en samen doen) en als derde, lager, op Oranje (resultaatgericht), zal heel ander gedrag vertonen dan een manager die even hoog op Rood (actie, daadkracht) en Oranje (resultaat, uitdaging) scoort, en vervolgens laag op Groen (relatiegericht) scoort.
Je ontdekt hoe je je vanuit je leiderschap gedraagt in normale situaties. Je spoort vervolgens op hoe je in spanningsvolle en stressvolle situaties kunt doorschieten in je gedrag.
Het is niet meteen te zeggen of jouw drijfveren, of beter gezegd: jouw combinatie van drijfveren, effectief zijn.
De mate waarin je als leider effectief bent, is afhankelijk van de uitdagingen waar je als team voor staat. En afhankelijk van wat jouw team op dat moment het meest nodig heeft om te excelleren.
Wil je weten wat je drijft in je gedrag, en wat je kwaliteiten en kracht, maar ook je valkuilen zijn? Klik hier voor meer informatie Over Profile Dynamics, of neem met Maureen Tardjopawiro contact op maureen@essentialbi.nl of 0204967397.